Αποτελέσματα

Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2021, Ανακοίνωση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των συμμετεχόντων στον Τρίτο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας στην Ιστορία και στον Κόσμο»

Η Γραμματεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με χαρά ανακοινώνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμμετεχόντων στον 3ο κατά σειρά Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργάνωσε σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net με θέμα: «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στην ιστορία και στον κόσμο». Ο φετινός Διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο 2021 για δυο κατηγορίες Εκκλησιών αφιερωμένων στην Σοφία του Θεού: α) Ναοί – Μνημεία, που ανηγέρθησαν ως το 1907 και β) Νεότεροι Ναοί, που ανηγέρθησαν από το 1907 ως σήμερα.

Στο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφία συμμετείχαν 140 διαγωνιζόμενοι από 21 χώρες, τους οποίους η Δ.Σ.Ο. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για την συμμετοχή τους. Αυτοί υπέβαλαν το φωτογραφικό υλικό τους προς αξιολόγηση και κατάταξη σε αρμόδια Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης. Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείτο από εντεκαμελή ομάδα ειδικών από διάφορες χώρες του κόσμου και η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε μέσα από τρεις διαδοχικές φάσεις. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού πρόκειται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ.Σ.Ο. (www.eiao.org) και οι οκτώ νικητές πρόκειται να βραβευτούν με τα ανάλογα χρηματικά έπαθλα.

Η διεξαγωγή του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας είναι μια από τις τρεις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Δ.Σ.Ο. στο πλαίσιο της ανάδειξης των Εκκλησιών που αφιερώνονται στην Αγία Σοφία του Θεού, με αφορμή την αυθαίρετη απόφαση της Τουρκικής Ηγεσίας να μετατρέψει μονομερώς την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και τη Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη, που προσβάλει συνολικά το Χριστιανισμό, θέτει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αγνοεί τις συστάσεις του αρμόδιου Διεθνούς Οργανισμού, της UNESCO. Οι άλλες δυο πρωτοβουλίες αφορούν την έκδοση Ειδικού Τόμου με το ίδιο θέμα, καθώς και την «χάραξη» ανάλογης πολιτιστικής διαδρομής και την υποβολή στο μέλλον αίτησης αναγνώρισης της από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εκ της Γραμματείας της Δ.Σ.Ο.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΝΙΚΗΤΩΝ:

Kατηγοριών: Ναών-Μνημείων και

Grand Prize: Larry Angier, Ηνωμένες Πολιτείες

Βόρεια Μακεδονία, Οχρίδα

1ο βραβείο: Venelin Todorov, Βουλγαρία

Βουλγαρία, Νεσέμπαρ

2ο βραβείο: Tomasz Mościcki, Πολωνία

Κύπρος, Λευκωσία

3ο βραβείο: Μυροφορα Κοσκεριδου, Ελλάδα

Ελλάδα, Δράμα

Τιμητική αναφορά: Osman Cem Gencturk, Τουρκία

Τουρκία Κωνσταντινούπολη

Kατηγοριών: Νεότερων Ναών

Grand Prize: Kamil Cywoniuk, Πολωνία

Πολωνία, Μπιάλιστοκ

1ο βραβείο: Алексей Козлов, Ρωσία

Ρωσία, Σαμαρά

2ο βραβείο: Maria Wysocka, Πολωνία

Πολωνία, Βαρσοβία
Αρχείο κειμένου για την εκκλησία /pdf/

3rd place: Kipouros Konstantinos, Greece

Church Greece, Xanthi

Τιμητική αναφορά: Στεφανος Ζαριφης, Ελλάδα

Ελλάδa, Κομοτηνή