Κριτική
Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού είναι διεθνής και αποτελείται από 9 άτομα, και τους δύο συμβούλους της Δ.Σ.Ο. Οι κριτές με χρήση κωδικού μπορούν να λάβουν γνώση του υλικού που στάλθηκε για το διαγωνισμό αλλά δεν μπορούν να δουν το ονόματα των διαγωνιζομένων. Τα ονόματα των διαγωνιζομένων καθώς και όλα τα δηλωμένα στοιχεία θα φυλάσσονται με απόλυτη ασφάλεια σε βάση δεδομένων.
Δρ Κώστας Μυγδάλης , Ελλάδα /Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο./
Δρ Θεολογίας, Αρχιτέκτονας, Σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.). Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου «Η Ορθοδοξίας στη Νέα Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα» (1993), που διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Οικουμενικών Σπουδών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης με έδρα στη Θεσσαλονίκη.
more
Alexander W. Fomenko, Ρωσία /Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο./
BΓεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1961, παντρεμένος με τέσσερα παιδιά. Σύμβουλος του Προέδρου της Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμα.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας.
more
Viktor Semionov, Ρωσία
Πρόεδρος του εποπτικού Συμβουλίου του ομίλου εταιρειών «Belaya Dacha». Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της τρίτης, τέταρτης και πέμπτης σύγκλησης. Το 2014 ίδρυσε και ηγήθηκε του Διαπεριφερειακού Κοινωνικού Κινήματος για την Αναβίωση των Πνευματικών Παραδόσεων «Ορθόδοξη Ρως». Ασχολείται ενεργά με τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Δημιούργησε το φιλανθρωπικό Ταμείο για τις κοινωνικές πρωτοβουλίες «Λαϊκή επιχείρηση» (“Narodnoe Predpriyatie”), υλοποιεί το Πρόγραμμα «Save our Forest» («Σώστε το δάσος μας») και συμμετέχει στην αναβίωση των πνευματικών ιερών της Ρωσίας.
Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Κύπρος
Γεννήθηκε στην Λευκωσία –Κύπρο το 1952.
Από τη παιδική του ηλικία έδειξε ενδιαφέρον και εργάστηκε εντατικά στην τέχνη της φωτογραφίας. Από το Μάιο του 2013 είναι ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Φωτογραφίας. Είχε 12 προσωπικές εκθέσεις. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και πολλά από τα έργα του έχουν λάβει διακρίσεις όσο στην Κύπρο τόσο στο εξωτερικό. Ήταν μέλος της Επιτροπής των Κριτών σε διάφορους τοπικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας, στο Εθνικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό του 2019 και 6 Διεθνείς φωτογραφικούς Διαγωνισμούς.
Βασίλης Αγγλόπουλος , Ελλάδα
Vakhtang Beridze , Γεωργία
Νικητής του 1ου βραβείου του διαγωνισμού της Δ.Σ.Ο. «Καταστροφή των μνημείων της Χριστιανικής Ανατολής».
Δικηγόρος και φωτογράφος από τη Γεωργία. Ζει στο Γκόρι.
Aurelian Iftimiu, Ρουμανία
Πατριαρχικός Σύμβουλος του Μακαριότατου Πατριάρχη Δανιήλ και επικεφαλής του Πρακτορείου Ειδήσεων “Basilica” του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Ορθόδοξη Θεολογία. Μετέφρασε τα έγγραφα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κρήτης στα Ρουμανικά. Τομείς του ενδιαφέροντος του είναι: οι ξένες γλώσσες, η γεωπολιτική της θρησκείες, η διπλωματία, η Ορθόδοξη πνευματικότητα και η διαδικτυακή εκκλησιαστική διακονία.
Kristina Kormilitsyna, Ρωσία
Γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1984 στην περιοχή της Μόσχας, σπούδασε δημοσιογραφία στο Ρωσικό Κρατικό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο (RSSU). Εργάστηκε για τις ρωσικές εφημερίδες «Kommersant» and «Izvestia».
Νικήτρια του διαγωνισμού φωτογραφίας "Best of Russia" το 2015 και το 2017, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό φωτογραφίας Ορθόδοξης «Πίστης και Λόγου» το 2017 και έχει κερδίσει το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό World Press Photo στην κατηγορία «People» («Άνθρωποι»).
Penko Skumov, Βουλγαρία
Φωτογράφος και σχεδιαστής γραφικών από τη Σόφια της Βουλγαρίας. Γεννήθηκε στο Μπουργκάς το 1978, μεγάλωσε στη Πομόριε στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Έχει σπουδάσει ιστορία της τέχνης και πολιτιστικές σπουδές στο Νέο Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας στη Σόφια. Είναι συνιδρυτής και μέλος της φωτογραφικής ομάδας «Ναός». Οι φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά «Mirna («Μίρνα»), “Christianity and Culture” («Χριστιανισμός και Πολιτισμός»), «Svet» («Φως»), στα τεύχη του εκδοτικού οίκου «Omofor» («Ομόφορο» ) και άλλα. Από το 2015 ειδικεύεται στο είδος της φωτογράφησης στους δρόμους και του ντοκιμαντέρ. Μέλος της Βαλκανικής Αστικής Λίγκας χωρίς Σύνορα (BULB) από το Νοέμβριο του 2018.
Gali Tibbon, Ισραήλ
Η Gali Tibon είναι μια βραβευμένη φωτογράφος από την Ιερουσαλήμ, Ισραήλ.
Το 2013 ονομάστηκε φωτογράφος-ταξιδιώτης της χρονιάς από την Παγκόσμια Ένωση Φωτογράφων (World Photography Award, WPO), στο Λονδίνο, για το ντοκιμαντέρ της για την Lalibela της Αιθιοπίας. Επιλέχθηκε πρόσφατα ως ερευνητής της Canon Explorer στο πλαίσιο του προγράμματος Canon Europe Ambassador. Το επαγγελματικό της έργο επικεντρώνεται στο θέμα της θρησκείας, όπου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πίστη, συλλαμβάνοντας τα πνευματικά και αφηρημένα συναισθήματα των πιστών στις φωτογραφίες της.
http://www.galitibbon.com/
Aleksander Wasyluk, Πολωνία /Συντονιστής/
Πρόεδρος της εταιρείας OrthoNet. Συντάκτης και ένας από τους ιδρυτές της σελίδας www.orthphoto.net Ιδρυτής της Πολωνικής ιστοσελίδας για τους Ορθόδοξους πιστούς www.cerkiew.pl. Αυτή τη στιγμή εργάζεται για ένα φωτογραφικό εκπαιδευτικό πρότζεκτ: www.szerokikadr.pl για την Nikon Poland. Χάρη στο SYNDESMOS επισκέφθηκε και εξερεύνησε πολλά μέρη που συνδέονται με την Ορθόδοξη θρησκεία.
Η διαδικασία αξιολόγησης του διαγωνισμού.
Στην πρώτη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης οι κριτές θα κληθούν να επιλέξουν, με βάση τα δικά τους προσωπικά και μόνο κριτήρια, από κάθε ένα από τους δύο τομείς του διαγωνισμού, το 20% των καλύτερων συμμετοχών. Το μέγιστο που θα μπορεί να επιλέξει ο κάθε κριτής είναι 20 συμμετοχές. Δηλαδή, αν σε έναν τομέα έχουν υποβληθεί 100 συμμετοχές, ο κάθε κριτής θα επιλέξει τις καλύτερες 20 συμμετοχές.
Στη δεύτερη φάση θα αθροιστούν οι επιλογές των κριτών σε κάθε τομέα. Με αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται δύο νέες ομάδες επιλεγμένων συμμετοχών μια για κάθε τομέα του διαγωνισμού.
Στην τρίτη φάση αυτές οι δύο νέες ομάδες συμμετοχών αναβαθμολογούνται από τους κριτές μία προς μία, αλλά αυτήν την φορά με βάση κάποια κριτήρια. Για κάθε συμμετοχή βαθμολογείται:
Α. Η καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας της συμμετοχής, με άριστα το 60.
Β. Οι πληρέστερες γενικές ή ιστορικές πληροφορίες που παρέχονται για το φωτογραφισμένο ναό, η σπουδαιότητά του, η ακριβή θέση του, αλλά και οι πληροφορίες επισκεψιμότητάς του με άριστα το 20.
Γ. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες γενικής άποψης του μνημειακού χώρου που είναι έργο του ίδιου του διαγωνιζομένου με άριστα το 20.
Η μέγιστη βαθμολόγια που μπορεί να συγκεντρώσει η κάθε συμμετοχή είναι 100.
Στην τέταρτη φάση θα επιλέγονται οι συμμετοχές που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 70 βαθμούς. Από αυτές τις συμμετοχές με την συμβολή των κριτών και των συμβούλων επιλέγονται οι τρεις προς βράβευση από κάθε τομέα του διαγωνισμού.
Πώς να συμμετάσχετε
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν. Οι καταχωρίσεις πρέπει να παραληφθούν έως τις 30 Ιουνίου 2021.